Merksem
Vredegerecht

Maantjessteenweg 133
2170 Merksem

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

In de zomer van 2022 gingen grondige renovatiewerken van start in het gebouw dat het vredegerecht van Merksem huisvest. Het pand dateert van 1977. Ook de energieprestatie van het gebouw zal aanzienlijk verbeterd worden.

Duurzame renovatie 

Het gaat om een totaalrenovatie waarbij de nodige ingrepen worden voorzien om het label “energetische renovatie” te bekomen. 

Zo worden de gevels en het dak vernieuwd en geïsoleerd om de vereisten van een passief gebouw maximaal te benaderen. Ook de vloeren worden voorzien van isolatie. 

Het bestaande buitenschrijnwerk wordt vervangen door aluminium schrijnwerk met thermische onderbreking en drievoudige beglazing. Er wordt ook zonwerende beglazing geplaatst op de oostelijke, zuidelijk en westelijke gevel van het gebouw.

In de stookplaats komt een nieuwe condensatieketel en er is ook een ventilatiesysteem met warmterecuperatie voorzien. Alle leidingen en radiatoren worden vervangen.

Ook de elektrische installaties worden vernieuwd en van ledverlichting voorzien.

Er worden fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd op het hellend dak.

Het volledige rioleringsnet zal vernieuwd worden en het regenwater wordt gerecupereerd om de toiletten door te spoelen. 

Er wordt een groendak voorzien en ook buiteninrichtingen die de bestaande biodiversiteit behouden: de huidige hoogstammen blijven staan en er worden heel wat nectargevende planten aangeplant. Er wordt voor onderhoudsvriendelijke beplanting gekozen.

Bij de keuze van de nieuwe materialen wordt rekening gehouden met het energieverbruik tijdens de productie ervan. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van linoleum in plaats van tegels en materiaal vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen in plaats van gespoten PUR voor de vloerisolatie.

Verbetering circulatie, toegankelijkheid en veiligheid

Ook het verbeteren van de circulatie maakt deel uit van het project. De zones en de toegangen worden heringericht om een duidelijke scheiding te creëren tussen de openbare zones (inkomhal, toiletten voor bezoekers), de half-openbare zones (zittingszaal, lokaal van de pro deo-advocaten) en de zones voorbehouden voor het personeel (griffie, refter).

Verder wordt er bijzondere aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit (aangepast sanitair, voldoende brede deuren, lage drempels, enz.).

Bovendien worden er twee douches en een fietsenstalling voorzien om het personeel aan te moedigen om met de fiets naar het werk te komen.  

Tot slot wordt het branddetectiesysteem aangepast aan de huidige normen en wordt er een toezichtsysteem met camera’s en inbraakcontrole geïnstalleerd rond het gebouw. 

Circulair bouwen

Er is ook aandacht voor het principe van de circulaire bouw. De arduinen plint van de bestaande gevel bijvoorbeeld, is niet geïsoleerd en wordt verwijderd. Deze wordt hergebruikt voor de oprit. 

De laagstammen en de struiken die verwijderd worden om de werken te kunnen uitvoeren, worden verhakseld en gebruikt als bodembedekker tegen onkruid tussen de nieuwe beplantingen.

Planning

De werken startten in de zomer van 2022 en zouden duren tot midden 2023. Tijdens de werken worden de diensten van het vredegerecht tijdelijk gehuisvest in containerunits op de parking van het gebouw.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: FOD Justitie - Vredegerecht
Aannemer: PIC Renodecor
Duur van de werken: 2022 - 2023
Kostprijs: ongeveer 1,3 miljoen euro, inclusief btw

 

 

Laatst gewijzigd in oktober 2022. 

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 1 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto